Lukuvuosi 2012-2013 starttasi virallisesti viime maanantaina, mikä tarkoittanee sitä että sekä vanhat että uudet opiskelijat ovat kutakuinkin löytäneet jo tiensä takaisin yliopiston kampukselle. Fyysisestä läsnäolosta huolimatta voi olla että yksi jos toinenkin uusi ja vanha (mukaan lukien allekirjoittanut) opiskelija saattaa kokea olevansa vielä "hieman" hukassa opiskeluarkeen palaamisen kanssa. Lukuvuoden alku voi monelle olla aikamoista härdelliä kun pitäisi saada kaikki kurssivalinnat tehtyä, ylioppilaskunnan opiskelijatarrat ja kalenterit haettua, lukuvuosimaksut maksettua, opiskelumateriaalit kuten kirjat ja luentopaperit hankittua, opiskelutiedot ja -taidot, kuten edellisvuoden kurssiasiat, muistiinpanotekniikat, tenttiinlukutaidot ym. palautettua takaisin mieleen ja niin edelleen. Tämän härdellin keskellä muutamasata (vai -tuhat?) opiskelijaa häärää samanaikaisesti kotonaan muuttolaatikoiden keskellä koittaen joko saada kesän ajaksi pakattuja tavaroitaan takaisin kotiinsa pakoilleen tai sisustaa uutta opiskelija-asuntoaan ensi kertaa oman näköisekseen! Kaiken tämän touhun ja hulinan lisäksi pitäisi vielä ennättää käymään luennoilla, tunneilla ja opiskelijatapahtumissa, tapaamaan kesän vietosta palanneita opiskelutovereita - kenties myös luomaan uusia tuttavuuksia kämppiksistä tai uusista opiskelutovereista.
Vaikka itse aloittelen uutta lukuvuottani yliopistolla jo neljättä kertaa, tuntuu ettei yllä mainittu härdelli ole vuosien myötä käynyt lainkaan helpommaksi! Omaa fiilistä lukuvuoden aloituskankeudesta ja arkeen paluun vaikeudesta helpottaa kuitenkin se, että kampuksella huomaa itsensä lisäksi haahuilevan myös muutama muukin eksyneen näköinen opiskelija - uusi tai vanha ;) Lisäksi aiempien vuosien kokemuksesta tietää, että ennen pitkää kaikki juoksevat asiat on hoidettu, kämppä kuntoon laitettu, opiskelutoverit tavattu, kurssit aloitettu ja opiskelutekniikat mieleenpalautettu - toisin sanoen lukuvuosi avattu myös tämän (vielä tällä hetkellä haahuilevan) opiskelijan osalta. Huomaamatta ollaankin jo kohta taas syksyn puolivälissä ja ensimmäisten tenttipläjäysten ja kurssisuoritusten parissa!
Näin jälkeenpäin kuitenkin mietin, miten ihmeessä mahdoin selvitä fuksivuoteni aloituksesta?! Tuolloin lukuvuoden aloitukseen sisältyi myös uudelle paikkakunnalle muuttaminen, uusien opintojen aloittaminen täysin uudessa opiskelumaailmassa (yliopistolla) sekä uusien kaveri- ja tuttavuussuhteiden luominen viimeistä ihmistä myöten. Uutena opiskelijana uudessa kaupungissa täytyi olla huomattavasti enemmän uutta ja ihmeteltävää kuin nyt......hmm. Palataanpa muistin virkistykseksi siis muutama vuosi taaksepäin syksyyn 2009, jolloin aloitin kasvatustieteen opintoni Jyväskylän yliopistolla:
Fuksien orientaatioviikko starttasi heti syyskuun alussa viikkoa ennen varsinaisten luentojen aloitusta ja vanhojen opiskelijoiden paluuta kampukselle. Ensimmäiseen viikkoon kuului paljon infopläjäyksiä yliopisto-opiskelusta kuten kurssien valinnasta, kurssien suoritusmuodoista, kirjaston lainaus- ja tiedonhakukäytännöistä, opiskelijajärjestöistä, opiskelijaterveydenhuollosta, opiskelijatapahtumista, kasvatustieteen alasta, sivuaineista, kielten kursseista.....en enää edes muista mistä kaikesta, mutta sen muistan että tietoa tuli todella PALJON! Samalla selkeni sellaisten termien kuten dekaani, amanuenssi ja demonstraatio sekä kummallisten kirjainyhdistelmien kuten JYY, YTHS, Korppi, Koppa ja Optima merkitykset. Lisäksi ensimmäisellä viikolla esittäytyivät oman laitoksen henkilökunta, lukuisat eri opiskelijajärjestöjen edustajat, oma opettajatutor sekä opiskelijatutor. Näiden infopläjäysten, paperinippujen ja esitteiden, omien tuutoreiden hartaan ohjauksen ja opiskelutovereiden vertaistuen turvin muistelisin jotenkuten luovineeni ensimmäisen viikon läpi ja löytäneeni itseni jo loppuviikosta (oikei ehkä vähän liioiteltua. jo toisella/kolmannella/neljännellä viikolla?:D) oikeasta luentosalista tai opetustilasta kirjain-numeroyhdistelmien D109, MaA103, C1 tai Ag Auditorio 2 perusteella.
Näiden infosessioiden, kurssivalintojen ja oman opintosunnitelman (HOPSin) kyhäämisen lisäksi ei sovi tietenkään unohtaa opiskelijatuutoreiden, opiskelijajärjestöjen ja yhdessä uusien opiskelutovereiden kanssa ensimmäisille viikoille järjestettyjä lukuisia illanviettoja, kaupunki- ja kampuskierroksia, baarikierroksia, pizza- ja leffailtoja, rastiratoja, KampusKinoa, liikuntasessioita ynnä muita. Ohjelmaa oli muistaakseni niin paljon, että muuttolaatikot seisoivat toista viikkoa purkamatta kun kotona ehti käydä lähinnä öisin nukkumassa! Toisaalta hyvä niin, eipä ehtinyt koti-ikäväkään missään välissä iskeä. Muistan monen kyselleen minulta, miten kotiutuminen Jyväskylään oli sujunut ja vastaukseni taisi joka kerta olla, ettei sitä ole oikein ehtinyt vielä huomaamaankaan!
Ensimmäisten viikkojen jälkeen alkoi orientoituminen opiskeluarkeen, eli luennoilla ja tunneilla käymiseen, tehtävien tekemiseen, tentteihin lukemiseen jne. Pikkuhiljaa viimeistään kevään loppumetreillä tajusikin olevansa jo opiskelija-arjen "oravanpyörässä" mukana. Kursseille ilmoittautumiset, tehtävien tekemiset, luentosalien löytämiset ja tentteihin osallistumiset alkoivat jo sujua luonnostaan. Termit, teoriat ja käsitteet olivat tulleet vuoden aikana tutuiksi ja jos jotakin asiaa ei tiennyt tai ymmärtänyt, tietoa tai apua osasi etsiä oikeasta paikasta. Joitakin kummallisia nimiä, käsitteitä tai kirjain-numeroyhdistelmiä saattoi vielä vilistää silmien ja korvien ohi, mutta sen oli ehtinyt jo oppia, ettei kaikkea tarvitse tietää, ymmärtää tai omaksua vielä ensimmäisen vuoden aikana. Loput tulevat sitten ajallaan.
Joten summa summarum, miten selvisin fuksivuoteni aloituksesta? Annetun tiedon, muilta saatujen neuvojen ja ohjauksen sekä opiskelutovereiden vertaistuen avulla. Vaikka tietoa ja tapahtumia kertyy ensimmäisille viikoille paljon, ei uuden opiskelijan kuitenkaan tarvitse pelätä jäävänsä kaiken härdellin keskelle yksin. Opintojen aloitusta ovat helpottamassa yliopiston henkilökunta, oma opettajatutor ja opiskelijatutor, vanhat opiskelijat sekä uudet opiskelutoverit, joiden kysymykset, kommentit ja pöllämystyneet katseet info-luennoilla ovat korvaamattoman tärkeitä! Yksin ei siis tarvitse jäädä, mutta apua täytyy uskaltautua pyytämään silloin kun sitä itse tarvitsee :)
Fuksivuoden härdellin muistelemisesta taidankin palata takaisin nykyhetkeen ja neljännen vuoden aloitushärdellin setvimiseen....siispä kurssivalintojen, muuttolaatikoiden, HOPSin ja opettajatutorille meilattavan loputtoman kysymyslistan kimppuun!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti