lauantai 13. heinäkuuta 2013

JYVÄSKYLÄ OPISKELUKAUPUNKINA


Uuden opiskelijan "Aapiseen" jo toissaviikolla kirjoittelinkin asunnonhakukeinoista....nyt voisi puolestaan kurkistaa sitten siihen, millaista se asuminen ja eläminen oikeasti Jyväskylässä on!
Kuva: jyu.fi

Jyväskylä vilisee opiskelijoita vuoden ympäri. Kaupunki on kompaktin kokoinen, kaikki tarvittava löytyy oikeastaan kävely-/pyörämatkan etäisyydeltä. Myös yliopiston kampus neljine alueineen sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä keskustaa ja kampuksen sisällä on helppo suunnistaa rakennuksesta toiseen luentosalien ja meiluisten lounaspaikkojen perässä. Ainoana miinuksena mainittakoon Ylistönmäki, jonka Netta keväämmällä jo nimesikin Mordoriksi :D Syy selvinnee Villen tekemästä mainiosta videopätkästä!

Kuva: s-matkat.fi
Kampusalueen lisäksi keskustasta löytyy kaikki tarvittavat perusliikkeet, kahvilat, leffateatterit, ravintolat, baarit ym. Varsinaista kahvila- ja ravintolakulttuuria en harmikseni ole Jyväskylästä löytänyt, vaikka Helsingissä sellainen on opiskelijoillekin arkipäivää. Kahvilaexcujen sijaan Jyväskylän yliopiston opiskelijat taitavatkin viettää vapaahetkensä kampuksen pääkirjaston kahvilassa, joka onkin useimmiten iltapäivällä tupaten täynnä! Plussana mainittakoon, että hinnat ovat opiskelijaystävällisemmät kuin muissa kahvilaketjuissa ja paikan päällä törmää aina yhteen tuttuun jos toiseenkin. Kirjastolla kahvilla ennättää käydä myös luentojen välissä sen sijaan, että lähtisi raahautumaan keskustaan ja takaisin...

Jyväskylässä on kaupungin kokoon nähden myös hyvät urheilumahdollisuudet. Yliopistoliikunnan lisäksi keskustasta löytyy ainakin kolme kuntosalia ja hieman keskustan ulkopuolelta kaksi suurempaakin kuntokeskusta. Tanssisaleja löytyy keskustasta kolme ja kamppailulajeille, joogalle ym. myös omat tilansa. Futis-, koris- ym. joukkuetoiminta ovat nekin Jyväskylässä aktiivisia. Monitoimitalolla a.k.a. Monnarilla, joka sijaitsee kampuksen kupeessa, voi harrastaa oikeastaan mitä lajia tahansa! Myös AaltoAlvarin uimahalli uusittuine vesiliukumäkineen löytyy matkan varrelta Monnarille. Harjulle ja Synergia-areenalle kannattaa puolestaan suunnistaa, jos haluaa käydä katsastamassa paikallisia futis- ja lätkäpelejä.

Kuva: Tiina Mutila

Isommalta paikkakunnalta pienemmälle muuttaville neuvoisin varautumaan jonkin verran siihen, että kaikkea mitä suurkaupungista on tottunut löytämään ei välttämättä aivan löydä samanlaisena Jyväskylästä. Liikuntapaikkoja, kahviloita, vaatekauppoja ym. kyllä löytyy, mutta suurkaupungin laajaan tarjontaan ja valinnanmahdollisuuksiin tottuneena eivät puitteet välttämättä näyttäydy aivan samanlaisina täällä. Jos ei kuitenkaan ole mahdottoman vaativa ja täydellisyyden hakuinen, palvelutarjontaan on varmasti enemmän kuin tyytyväinen! Suurin osa pienemmältä paikkakunnalta Jyväskylään muuttavista puolestaan viihtyy täällä oikein hyvin ja kokee palvelutarjonnankin huomattavasti kattavammaksi kuin kotipaikkakunnallaan. Kysymys taitaa siis lähinnä olla siitä, mihin on aiemmin tottunut...


Kuva: juttualahesta.vuodatus.net
Ihmisiin on todella helppo tutustua Jyväskylässä. Vaikkei Jyväskylää aivan maaseudun pikkukyläksi voi kutsua (vaikka se Kehä IIIsen ulkopuolella sijaitseekin), on täällä todella helppoa aloittaa keskustelut tuntemattomienkin ihmisten kanssa. Ihmiset ovat täällä avoimia ja ystävällisiä sekä aina valmiita auttamaan suurkaupunkilaisneitiä hädässä ;) Ja mikä parasta - keskeinen sijainti vetää opiskelijoita ja työelämän puurtajia joka puolilta Suomea! Tämä takaa myös Jyväskylästä kotoisin oleville sen, että uusia kasvoja ilmaantuu takuuvarmasti vanhojen tuttujen (ja kuluneiden?) joukkoon. Opintojen aloituksen myötä muodostuu nopeasti oma opiskelijaporukka ja sivuaineiden, järjestötoiminnan, vaihtarielämän ym. kautta voi tätäkin piiriä laajentaa entisestään. Jyväskylään on juurtunut opiskeluvuosien ja -kaverien myötä myös omat perinteet ja tavat. Tästä johtuen opiskelukaveriporukassamme onkin lanseerattu sanonta "only in jkl", minkä vain sisäpiiriläiset taitavat kunnolla ymmärtää ;)

Helposti luotavat kontaktit ja huolettomat keskustelunavaukset ovat varmasti maisemien ohella yksi asia, mitä jään vuoden päästä Jyväskylästä kaipaamaan. Täytyy myöntää että "maalaiselämä" on tainnut neljän vuoden aikana ehtiä jo tällekin stadilaiselle tekemään tepposensa....kotikaupungissa minua pidetään jo nyt kummajaisena jos erehdyn rupattelemaan kassaneidille tai bussipysäkillä seisoskelevalle niitä näitä :D Ehkä ryhdynkin tulevaisuudessa lobbaamaan jyväskyläläistä lupsakkuutta pääkaupunkiseudulle! :)

Kuva: c2is.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti