tiistai 8. tammikuuta 2013

KASVATUSTIETEILIJÄN TYÖLLISTYMINEN

Tämä blogiteksti ei ihan ennättänyt enää viime vuoden puolelle, mutta kuten lupailin ohessa juttua kasvatustieteilijän työllistymismahdollisuuksista...


Kasvatustieteilijöiden työkentän voi pääpirteissään jakaa kolmeen osaan:


OPETUS JA KOULUTTAMINEN

Kasvatustieteistä valmistuneena voi luonnollisesti työskennellä opettamiseen ja kouluttamiseen liittyvissä työtehtävissä. Useimmiten opettajana/kouluttajana toimiminen vaatii pedagogista pätevyyttä. Omissa opinnoissamme aikuiskouluttajan pätevyyden voi hankkia hakemalla maisteriopintoihin integroituun APE-ohjelmaan, jossa aikuiskouluttajan pedagogiset opinnot suoritetaan ikään kuin maisteriopintojen pitkänä sivuaineena. Aikuiskouluttajia työskentelee julkisella-, yksityisellä- ja kolmannella sektorilla mm. yritysten henkilöstökouluttajina, koulutusta tarjoavissa ulkopuolisissa yrityksissä, työväenopistoissa, muun vapaan sivistystyön oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.


Kuva: eofdreams.com



SUUNNITTELU JA HALLINTO

Uskaltaisin veikata, että suurin osa opiskelijoistamme päätyy suunnittelun ja hallinnon tehtäviin eri toimialoille ja sektoreille. Suunnittelun ja hallinnon tehtävät voivat sisältää työtehtäviä aika laidasta laitaan toimialasta, työorganisaatiosta ja tittelistä riippuen. Alan töitä voi tehdä mm. koulutussuunnittelijana, henkilöstökehittäjänä, henkilöstöpäällikkönä, henkilöstökonsulttina, projektipäällikkönä, koordinaattorina jne. Alla pari esimerkkiä:

Koulutussuunnittelijat suunnittelevat koulutuskokonaisuuksia joko
- omalle oppilaitokselle/työorganisaatiolleen (esim. työväenopistot ja korkeakoulut) tai
- tuottavat koulutuspaketteja ulkopuolisille henkilöille/työorganisaatioille
(esim. korkeakoulujen alaiset täydennyskoulutuskeskukset kuten EduCluster Finland ja JAMK tai yksityiset täydennyskoulutusta tarjoavat yritykset kuten TOKIA ja Markkinointi-Instituutti).

Koulutuksen suunnitteluun kuuluu opetettavien aihesisältöjen ja kouluttajien valitseminen, koulutuksen budjetointi ja rahoituksen hankkiminen, koulutusten markkinointi, koulutuksen aikatauluttaminen, koulutustilojen hankkiminen ja muista käytännön järjestelyistä huolehtiminen. Kouluttajan ja koulutussuunnittelijan työtehtävät voivat monesti myös olla päällekkäisiä, niin että kouluttaja huolehtii myös koulutuksensa suunnittelusta ja koulutuksen suunnittelija käytännön kouluttamisesta. Kasvatusta ja koulutusta suunnitellaan myös laajemmin valtakunnallisella (OPH ja OKM ) sekä kansainvälisellä tasolla (esim. EU, YK, UNICEF).

Henkilöstöhallinnon tehtävissä pureudutaan työorganisaation henkilöstöä eli työntekijöitä ja heidän työsuhteitaan koskeviin asioihin: työsopimuksiin, rekrytointiin, työaikaan, työtiloihin, työterveyteen, työhyvinvointiin jne. Työ on pitkälti monipuolista koordinointityötä, jossa työskennellään eri toimitahojen kuten esimiesten, alaisten ja työterveydenhuollon kanssa. Henkilöstöhallinnon tehtävänä on toimia yrityksen johdon tukena järjestellen työhyvinvointiin ja työsopimuksiin liittyviä asioita sekä auttaa tarvittaessa ratkomaan esimiesten ja alaisten välisiä erimielisyys- tai ongelmatilanteita.

Henkilöstöhallinnon tehtäviin voi kuulua myös henkilöstön kehittämiseen liittyviä tehtäviä, kuten henkilöstökoulutusten suunnittelua ja järjestämistä sekä kehitys- ja palkkakeskustelujen suunnittelua ja toteuttamista. Tarkoituksena on siis, että henkilöstön osaamista ja työhyvinvointia pyritään kehittämään yhteistyössä strategisen johdon kanssa työn tuottavuuden ja yritystoiminnan kannattavuuden lisäämiseksi. Työorganisaation koosta ja rakenteesta riippuu, kuinka paljon erilaisia työtehtäviä omaan työnkuvaan henkilöstöhallinnossa/-kehityksessä kuuluu. Alan tehtävissä työskenteleviä löytyy kaikista vähänkään isommista yrityksistä niin julkiselta-, yksityiseltä- kuin kolmanneltakin sektorilta.


Kuva: footage.shutterstock.com



TUTKIMUS

Yliopistolta saa valmiudet myös tutkimustyöhön. Omia tutkimustaitoja voi halutessaan vahvistaa yliopistolla lisensiaatin ja tohtorin jatko-opinnoissa. Tutkimusprojekteja on hyvin monenlaisia: lyhyitä/vuosien mittaisia, kyselyinä/haastatteluina/havainnointina toteutettuja, tilaustöinä tehtyjä/itse suunniteltuja ja eri tarpeisiin kuten koulutuksen kehittämiseen, lasten ja vanhempien hyvinvointiin, henkilöstön johtamiseen jne. suunnattuja. Tutkijana voi toimia mm. erilaisissa tutkimuslaitoksissa (esim. JY:n koulutuksen tutkimuslaitos), korkeakouluissa, konsultointiyrityksissä tai oman työorganisaation sisällä tehden pienimuotoisempia tutkimuksia.


Kuva: richardgjonesjr.com



Koulutuksen, suunnittelun, hallinnon ja tutkimuksen lisäksi kasvatustieteilijöitä työskentelee myös työn ja opintojen ohjaukseen liittyvissä tehtävissä, koulutuksen kansainvälisyyttä koskevissa tehtävissä ja muissa erinäisissä kasvatus- ja koulutusalan asiantuntijuutta vaativissa tehtävissä.




2 kommenttia:

  1. Hei, onko sinulla mitään vinkkejä minkälaisia kesätöitä kannattaisi hakea jos kiinnostuksena olisi suunnittelu ja hallinto tehtävät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En tiedä opiskelutaustastasi tai aiemmasta työkokemuksestasi, joten kirjoitan tässä pitemmän sepustuksen muillekin luettavaksi... :)

      Kasviksen alan töiden saanti riippuu aika pitkälti siitä, missä vaiheessa opintoja on menossa... Suurin osa alamme työpaikoista jaetaan valmistuneiden lisäksi loppuvaiheen maisteriopiskelijoille joko opintoihin kuuluvan työharjoittelun tai gradutoimeksiantojen perusteella. Harjoittelut sisältävät monesti mm. tutkimusassistenttina toimimista, jolloin tulee jo olla tietämystä tutkimuksenteosta ja erilaisista kasviksen teorioista ja käsitteistä.

      Lukiolaisena tai kandivaiheen opiskelijana suosittelen hakemaan mitä tahansa kasvatusalaan liittyvää työtä. Esim. opettajan sijaisuudet ovat viime vuosina olleet suosittuja (tosin niitä on vaikea saada kesäisin kun koulut pitävät lomiaan) tai sitten kesällä voisi hakea lasten/nuorten leirien, kerhojen yms. ohjaajaksi. Suhteilla voisi yrittää kysyä jostakin tutusta firmasta, josko heillä olisi tarvetta henkilöstöhallinnossa apukäsille vakkarityöntekijöiden ollessa lomilla. Näihinkin kyllä usein valitaan porukkaa työharjoittelun kautta, mutta aina kannattaa yrittää!

      Suunnittelun ja hallinnon tehtäviä pääsee seuraamaan sivusta myös missä tahansa esim. kaupallisen tai it-alan yrityksen toimistossa. Vaikkeivät tuotteiden ja palvelujen kehitys-, myynti- ja hoitokaaret välttämättä liittyisi juuri kasvatustieteeseen, sitä kautta saisi tärkeää kokemusta toimistotyöstä ja business-maailmasta, joihin suuri osa kasviksenkin suunnittelu- ja hallinnollisista töistä sijoittuu. Kenties seuraavina kesinä voisi sitten olla mahdollisuuksia päästä tutussa työorganisaatiossa enemmän omaa alaa koskeviin työtehtäviin, kuten tuohon henkkuun :)

      Poista